HEVESKEFM FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
HEVESKEFM FORUM

HEVESKEFM FORUMA HOSGELDINIZ
 
AnasayfaPortalliGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 birezcükte yöresel

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
No-FeAr
SÜPER MODERATÖR
SÜPER MODERATÖR
No-FeAr


Mesaj Sayısı : 51
Kayıt tarihi : 09/12/07

birezcükte yöresel Empty
MesajKonu: birezcükte yöresel   birezcükte yöresel Icon_minitimeC.tesi Ara. 15, 2007 6:50 pm

Tokat Mutfağı



Tokat'ın verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur. Orta Anadolu'ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da önemli yer tutar. Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır. Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır. Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır.

Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği, büyük odalarından birinin mutfak olmasıdır. Mutfağa halk ağızı ile “İşevi” veya “akşana” denir. Taban döşemesi bal peteğini andıran kiremit tuğla ile kaplıdır. Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kazanını kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken; diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir, yaprak saklanan kiler bulunur. Ayrıca kuru baklagil ve tahılın saklandığı bölmeli ambar vardır. Bağ evlerinde kebap fırını, üzüm suyu0nun çıkarıldığı şirehane, geleneksel Tokat mutfağının en belirgin özelliğidir.
Bugün bile Tokat’ta yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenilir. Mutfak kalabalık ailelerde oturma odasıdır. Tokat’ın çok zengin mutfağı vardır.

Çorbalar

Bacaklı çorba, bütün çorba, keş, oğmaç çorbası, topallaklı helle, püşürük çorba, keşbo çorba, katıklı(ayranlı), kelem çorbası, kamalı çorba

Etli-Kurubaklagil Yemekleri

Keşkek, bat, coştu yemeği, iç yemeği, basta, büryan, karışık yahni, ferfene, dolma köfte, Tokat kebabı

Sebze Yemekleri

Nivik, madımak, bakla dolması, pakali, gelin parmağı, ısırgan yağlı aşı, baldıran

Unlu Hamurlu Yemekler

Şipsi, papa, siron, olibah, tülü köfte, kulak, cadı

Çörekler Ve Börekler

Kavlak börek, mısır böreği, pırasa böreği, yaş börek, hamba, Almus böreği, taş ekmeği, çarşaf böregi

Tatlılar

Güdül, kumak, hasurda, sini çevirme

Bunların dışında Tokat pastırması, elbiseli sucuk, ilimizde bolca yetişen kuşburnudan elde edilen reçel, marmelat, nektar gibi yiyeceklerden başka enfes bir içimi olan mahlep şarabı da ilimizin mutfak özelliklerinden bazılarıdır.

Tokat Kebabı

Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan ilimize has enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça kuyruk yağı ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır.

Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.

Keşkek

Bütün yarma, nohut, kemikli et, yağ, tuz, kara biber. İlikli kemikli et akşamdan çemenlenir ve bekletilir. Keşkeğin pişeceği tencereye etler alınır, üzerine tuz ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Suyu azalınca et pişmemişse tekrar su konulur ve pişmeye devam edilir. Et piştiğinde suyu yeterli ise tekrar su verilmez. Ayıklanmış ve yıkanmış yarma ve nohut katılır. Tuz ilave edilir. Baharatları atılır. Ağır ateşte pişmeye bırakılır. Yarmaları ve nohudu istenilen derecede pişmemişse tekrar su verilir. Yarı pişmiş durumda iken yağı eklenir ve pişmesi tamamlanır.

NOT: Taze etle olabileceği gibi kurutulmuş etle de pişebilir. Sıcak sıcak sofraya alınır. Tahta kaşıkla piştiği tencereden yenilmesi tercihlidir. Tabaklara dağıtım yapılmaz. Kış sabah kahvaltısında ve öğle vaktinde tercih edilir. Yanında ayran,kuşburnu ezmesi ve turşu tercih edilir.

Bat

Yeşil mercimek, yeşil soğan, yeşil biber, maydanoz, kuru soğan, domates salçası, dere otu, reyhan, domates, kıyılmış ceviz, ince bulgur, tuz, kimyon ve kara biber malzemelerinden yapılır.

Yeşil mercimek önce haşlanır, suyu süzülmeden soğumaya bırakılır, yukarıdaki malzemeler doğranarak soğumuş olan mercimeğe katılır. Biraz su ilave edilir. Hafif ve besin değeri yüksek bir soğuk yemek olarak servise sunulur.

Bakla Dolması

İç bakla, ince bulgur, domates salçası, reyhan, kuru soğan, maydanoz, tuz, kara biber, yağ ve parçalanmış et malzemelerinden yapılır.

Bakla önce ıslatılarak ikiye kesilir, kabuğu soyulur. İnce bulgur ve diğer malzemeler birbirine karıştırılarak dolma içi hazırlanır. Daha önce salamura yapılmış asma yaprağına irice sarılır. İçine parça et konmuş kazana dolmalar dizilir. Üzerine kıyılarak yağda öldürülmüş dörtlü ilave edilerek, kısık ateşte pişirilir.

Madımak

Tokat’ın yemek kültürünün en güzel örneklerinden biri olan madımak, çayır ve meralardan toplanır. Ayıklandıktan sonra yıkanır. İnce ince doğranıp, tekrar yıkanarak süzgeçten geçirilir. Bir kazanda kıyılmış soğan, yağ ve pastırma ile karıştırılıp, soğan ölünceye kadar beklenir. Daha sonra madımak konur. Biraz bekledikten sonra bulgur ve su ilave edilir. Tuz atılarak iyice pişinceye kadar beklenir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
hevekseliGKHN
Admin
Admin
hevekseliGKHN


Mesaj Sayısı : 51
Yaş : 34
Kayıt tarihi : 14/12/07

birezcükte yöresel Empty
MesajKonu: Geri: birezcükte yöresel   birezcükte yöresel Icon_minitimePtsi Ara. 17, 2007 12:54 pm

tolga bide bunları yapan olsada yesek be Very Happy:D acuhtuh valla yaaa
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
No-FeAr
SÜPER MODERATÖR
SÜPER MODERATÖR
No-FeAr


Mesaj Sayısı : 51
Kayıt tarihi : 09/12/07

birezcükte yöresel Empty
MesajKonu: Geri: birezcükte yöresel   birezcükte yöresel Icon_minitimeSalı Ara. 18, 2007 6:33 pm

ne istionn ben yapayımm sana kanqi pirat
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
hevekseliGKHN
Admin
Admin
hevekseliGKHN


Mesaj Sayısı : 51
Yaş : 34
Kayıt tarihi : 14/12/07

birezcükte yöresel Empty
MesajKonu: Geri: birezcükte yöresel   birezcükte yöresel Icon_minitimeÇarş. Ara. 19, 2007 1:32 am

gallim canım öle bii madimahh cektiki hecc sorma yhaaa :Very Happy:D:D
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
No-FeAr
SÜPER MODERATÖR
SÜPER MODERATÖR
No-FeAr


Mesaj Sayısı : 51
Kayıt tarihi : 09/12/07

birezcükte yöresel Empty
MesajKonu: Geri: birezcükte yöresel   birezcükte yöresel Icon_minitimePaz Ara. 23, 2007 5:39 pm

bilsemm tükan senin war mıı tarihi Laughing
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
birezcükte yöresel
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HEVESKEFM FORUM :: SIZLERDEN GELENLER :: YÖRESEL TATLAR-
Buraya geçin: